tips

voor gezonde en blije ogen!

Doe de online oogtest bij Pearle Opticiens

online oogtest

Met de online oogtest van Pearle kun je jouw ogen (én die van je kind) gratis testen. Bijvoorbeeld als je (nog) geen tijd hebt om naar de opticien te gaan, maar wel klachten ervaart. Deze test is ontwikkeld in samenwerking met professionele opticiens.

De uitslag van deze online oogtest geeft aan of je ogen nog helemaal gezond zijn of dat ze toe zijn aan een professionele oogmeting bij een opticien. De online oogtest stelt geen oogafwijkingen vast, maar geeft een indicatie van jouw ooggezondheid, of die van je kind.

vitamines voor gezonde ogen? dit is wat je moet (w)eten

Vitamine A, C en E bevatten antioxidanten die goed zijn voor je ooggezondheid. Die antioxidanten maakt je lichaam deels zelf aan, maar een ander deel kun je puur uit voeding halen. Lees hieronder welke voeding een positief effect heeft op jouw kijkers!

 • Vitamine A Lever, vis, zuivel, eieren
 • Vitamine C Groente, fruit en aardappelen. Vooral paprika's, spruitjes, kiwi's, sinasappels en aardbeien bevatten veel vitamine C
 • Vitamine E Plantaardige oliën, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit

Naast deze vitamines, zijn ook bètacaroteen, zink, luteïne en zeaxanthine heel erg goed voor je ogen. Denk hierbij aan producten zoals wortelen, zoete aardappelen, mango's en oranje paprika's (betacaroteen) of eigeel en mais (luteïne en zeaxanthine). Er zijn veel studies die aantonen dat luteïne zeaxanthine beschermen tegen het ontstaan van verschillende oogaandoeningen, dit is een ingrijpende oogziekte waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat.

Oogvitamientjes

Om je een eindje op weg te helpen, hebben we een aantal heerlijke recepten voor je samengesteld! Van een gezonde smoothie tot een goedgevulde soep.

Zoete aardappelsoep met kokos en cashewnoten

Zoete aardappelsoep met kokos en cashewnoten

Dit recept is voor 2 personen
Een vitamine E rijke soep, romig en vol!

 • 20 ml olie
 • 400 ml water
 • 30 gram rode ui
 • 50 ml kokosmelk
 • 10 gram verse gember (geschild)
 • ¼ rode Spaanse peper (grof gesneden)
 • (grote) teen knoflook (grof gesneden)
 • 500 gram zoete aardappels (geschild, gewassen en grof gesneden)
 • 75 gram cashewnoten ( geroosterd met een snufje zeezout en een beetje olie om te garneren)
 • 50 gram kokosrasp

Bereiding
Verhit de olie in de soeppan en fruit daarin de rode ui, gember, Spaanse peper en knoflook. Voeg vervolgens het water en de zoete aardappelen toe. Kook de aardappels gaar met de deksel op de pan. Doe dan de kokosmelk erbij. Proef tussendoor even! Voeg naar smaak peper, zout en eventueel meer kokosmelk toe. Zet het vuur uit en pureer dan de soep met een staafmixer. Vervolgens voeg je de kokosrasp en cashewnoten toe.

smoothie met wortel, kurkuma, ananas, gember en mango

Smoothie met wortel, kurkuma, ananas, gember en mango

Dit recept is voor 1 persoon
Dit sapje wordt lekker oranje en zit bomvol betacaroteen!

 • 140 gram bevroren of verse ananas
 • 375 gram wortel
 • 75 gram mango
 • 5 gram verse gember (geschild)
 • 5 gram verse kurkuma (of een halve theelepel gemalen kurkuma, dit voeg je aan de smoothie toe vlak voor het consumeren)

Bereiding
Stop alle ingrediënten in de blender en klaar is kees! Je hebt een super gezonde smoothie waar je ogen blij van worden. Wil je de smoothie liever iets dikker? Voeg er dan een eetlepel (magere) kwark of yoghurt aan toe

geef je vierkante ogen wat extra liefde en aandacht!

De hele dag scrollen, klikken, liken, swipen en Netflixen. Om maar te zwijgen over alle uren achter je computer op je werk. Je ogen hebben het er maar zwaar mee. Met vermoeide, rode en branderige ogen én zelfs bijziendheid tot gevolg. Jij hebt toch ook liever gewoon gezonde ogen?
 

Blijf je last hebben van vermoeide ogen of wazig zicht tidjens intensief beeldschermgebruik? Doe onze beeldschermquiz en kom er achter welke beeldschermoplossing bij jou past!
 

Doe de Quiz
Geef je ogen wat extra liefde en aandacht met onze tips!

Geef je ogen wat extra liefde en aandacht met onze tips!

TIP 1

Na 20 minuten op je scherm kijken, kijk je 20 seconde in de verte.

TIP 2

Hou een armlengte afstand van je scherm en zorg voor een ergonomisch verantwoorde houding achter je bureau.

TIP 3

Doe wat oogoefeningetjes! Cirkel met je ogen, eerst linksom... daarna rechtsom. Knipper daarna 1 minuut lang met je ogen.

TIP 4

Werk je de hele dag achter een scherm? Probeer de schermen 's avonds dan eens te vermijden! Tijd voor een goed gesprek, een spelletje of een drankje op het terras. Ook leuk toch?

Bijziendheid bij kinderen

Bijziendheid bij kinderen neemt steeds meer toe, doordat kinderen op steeds jongere leeftijd veel naar beeldschermen kijken en weinig buitenspelen. Terwijl buiten spelen juist heel goed is voor de ontwikkeling van kinderogen. Urenlang naar een beeldscherm kijken zorgt ervoor dat de oogbal een meer ovale vorm krijgt, terwijl deze eigenlijk rond hoort te zijn. We geven je graag wat tips om bijziendheid bij je kind te kunnen voorkomen!
 

TIP 1

2 uur per dag buitenspelen. Het oog moet zichzelf continu herstellen om op een andere afstand scherp te kunnen zien. De beste training voor het kinderoog!

TIP 2

Na 20 minuten op je beeldscherm, kijk je voor 20 seconde in de verte. Je geeft je ogen rust en je traint ze door te kijken naar verschillende afstanden.

TIP 3

Hou een armlengte afstand van je beeldscherm, dus ook bij je mobiele telefoon

We noemen tip 1 en 2 ook wel de '20-20-2' regel: na 20 minuten beeldschermtijd, 20 seconde in de verte kijken en 2 uur per dag buitenspelen.

Bekijk de voorlichting

UV-bescherming

Het is belangrijk om een goede zonnebril te dragen. Zowel in de auto (je weet maar nooit, met laagstaande zon!) al tijdens een wandeling. Een goede zonnebril beschermt je ogen teden schadelijk UV-licht en verblinding. Daarnaast is een goede zonnebril perfect afgesteld waardoor er geen zonlicht langs het montuur in je oog valt. Een breed zichtveld dankzij de juiste maat glazen, zonder of met sterkte, is ook prettig.
 

De kleurintensiteit bepaalt de mate waarin je ogen worden beschermd tegen verblinding

Pearle Opticiens al 60 jaar dé oogexpert

Pearle Opticiens is al 60 jaar dé oogexpert. In al die jaren hebben we veel expertise opgedaan op het gebied van oogzorg. We delen graag een aantal tips met jou, zodat jouw ogen de aandacht krijgen die ze verdienen. Je ogen zijn immers je meest kostbare bezit!

Klik rechts onderin op de bladzijde om de bladzijde om te slaan.